Thursday, August 12, 2010

SOAL JAWAB KEMUSYKILAN TENTANG PUASA...1431H

بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على سيد المرسلين محمد صلى الله عليه وسلم وعلى آله وصحبه أجمعين


Muslimin muslimat yang dirahmati ALlah...
Dikesempatan ini saya ingin mengucapkan selamat berpuasa, dan menghayati bulan Ramadhan ini sesuai dengan'adab-'adab yang diajarkan oleh RasuliLlaahi SollaLlaahu 'alaihi wa sallam. Sebagai individu awam, banyak pertanyaan dan keraguan serta kemusykilan yang kita hadapi seiring dalam menjalani 'ibadah yang mulia ini, yang mana soalan itu kadangkalanya seiring dengan pertambahan usia seseorang. Berikut adalah soalan-soalan yang sering ditanya dan sering kita tertanya-tanya...???

Soal:
Apakah boleh merasa makanan sewaktu berpuasa?

Jawab:
Umumnya, adalah makruh untuk merasa makanan dengan lidah, kerana dibimbangi akan masuk ianya ke dalam kerongkong. Satu pendapat mengatakan bahawa tidak makruh bagi orang yang khusus bekerja dalam bidang masakan kerana merasa makanan itu adalah keperluan pekerjaan.

Soal:
Benarkah kita tidak boleh memakai minyak wangi sewaktu berpuasa?

Jawab:
Satu pendapat mengatakan makruh memakai minyak wangi sewaktu berpuasa dan pendapat Imam Nawawi mengatakan tidak makruh.

Soal:
Benarkah makruh untuk kita berus gigi sewaktu berpuasa?

Jawab:
Hanya yang dimakruhkan itu adalah selepas gelincir matahari atau selepas waktu zohor. Namun pendapat Imam Ramli mengatakan tidak makruh jika berubah bau mulut seperti tidur sekalipun selepas gelincir matahari.

Soal:
Apakah hukum bersetubuh di siang hari bulan ramadhan.

Jawab:
Hukumnya HARAM. Kedua-dua lelaki dan wanita (pasangan itu) WAJIB QADHA dan bayar KAFARAT.

Berdalilkan ayat Allah :

…maka sekarang setubuhilah isteri-isteri kamu dan carilah apa yang telah ditetapkan oleh Allah bagi kamu; dan makanlah serta minumlah sehingga nyata kepada kamu benang putih (cahaya siang) dari benang hitam (kegelapan malam) iaitu waktu fajar. Kemudian sempurnakanlah puasa itu sehingga waktu malam (maghrib)…”. (al-Baqarah; 187)


Cara melaksanakan hukuman kafarat adalah seperti berikut:

  1. Membebaskan hamba. Pada masa kini tidak ada hamba yang wujud, maka ia tidak lagi dilaksanakan. Pembantu rumah warga Indonesia bukanlah hamba, maka membebaskan mereka dari kontrak kerja tidak termasuk dalam kategori ini.
  2. Berpuasa dua bulan berturut-turut. Iaitu berpuasa secara berturutan selama dua bulan mengikut kalendar Islam (hitungan berdasarkan peredaran anak bulan). Jika seseorang itu memutuskan perturutan ini dengan sengaja, maka dia wajib mengulangi kesemua dua bulan tersebut dari awal.

Soal: Batalkah puasa sekiranya sengaja mengeluarkan air mani?


Jawab: Ya, batal puasa dan perlu diqadha. Mengeluarkan air mani dengan perbuatan secara langsung yang disengajakan seperti mengeluar dengan tangan (sama ada tangan sendiri atau tangan isteri), bercium atau berpelukan dengan isteri dan sebagainya adalah merupakan perkara yang membatalkan puasa.

Adapun jika keluar mani kerana melihat atau berfikir/khayal, tidaklah membatalkan puasa –kerana ia seumpama mimpi- kecuali orang yang menjadi kebiasaan baginya. Namun begitu perbuatan tersebut adalah makruh. Begitu juga, jika yang keluar adalah air mazi, tidaklah membatalkan puasa.


Allah s.w.t menyebut dalam hadis Qudsi :-

يَتْرُكُ طَعَامَهُ وَشَرَابَهُ وَشَهْوَتَهُ من أَجْلِي الصِّيَامُ لي وأنا أَجْزِي

Ertinya : "Dia meninggalkan makanan, minuman dan syahwatnya hanya kerana Ku ( Allah ), sesungguhnya puasanya adalah untuk Ku dan Aku lah yang akan membalasnya" ( Riwayat Al-Bukhari, no 1795, 2/670 )


Soal:
Saya seorang ibu yang sedang mengandung. Kandungan saya baru berusia 8 bulan. Namun begitu sudah ada tanda-tanda untuk bersalin. Doktor telah menyarankan saya untuk memasukkan ubat melalui lubang dubur saya agar bayi saya tak lahir sebagai bayi pramatang. Maksudnya ubat itu bertujuan untuk mematangkan paru-paru bayi jika dia lahir sebelum due bersalin. Persoalannya batalkah puasa saya kerana memasukkan ubat tersebut melalui dubur?

Jawab:
Memasukkan ubat melalui lubang dubur; membatalkan puasa mengikut jumhur ulamak kecuali Imam Malik (mengikut satu pandangannya) dan Imam Daud.

Soal:
Apakah muntah itu membatalkan puasa?

Jawab:
Perlu dilihat muntah yang bagaimana. Jika muntah itu berlaku secara tiba-tiba tanpa disengajakan, maka tidak batal.

Soal:
Bolehkan menggunakan ubat gigi sewaktu memberus gigi dalam berpuasa?

Jawab:
Boleh dengan penuh hati-hati. Kerana jika ditelan air yang mengandungi ubat gigi itu secara sengaja atau tidak sengaja, maka batal puasa.

Soal:
Batalkah puasa bila termasuk air dalam telinga sewaktu mandi?

Jawab:
Jika termasuk air dalam telinga sewaktu mandi wajib, itu dimaafkan & tidak membatalkan puasa. Pendapat lain mengatakan dimaafkan juga dalam mandi sunat.


p/s: Insha'Allah akan disusuli lagi dengan beberapa soalan dan jawapan yang berkaitan bulan Ramadhan untuk perkongsian kita sesama umat Islam.

Ana alfaqiroh waddho'ifah ilaLlaah

Wallahua'lam.

No comments:

Post a Comment